Almás csirkemelltokány
Hozzávalók:
2 egész csirkemell
4 db alma
20 dkg csemege uborka
10 dkg vaj
só
fehérbors
curry
kevés ketchup
Elkészítés módja:
A kicsontozott csirkemellet vékony csíkokra vágjuk, vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a metéltre vágott csemegeuborkát, ízesítjük sóval, fűszerezzük fehérborssal, curryvel, ketchuppal. Puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a darabolt almát, készre pároljuk. Köretként rizibizit adhatunk hozzá.
Töltött csirkemell libamájjal, sült almával, aszalt szilvával
Hozzávalók: (4 személy részére)
1,60 kg kicsontozott csirkemell
20 dkg libamáj
1/2 szál póréhagyma
10 dkg szőlő
2 dl tejszín
10 dkg margarin
1-U2 dl csirkeleves
3 evőkanál cherry
1 evőkanál étkezési búzakeményítő
fehér őrölt bors
só
4 db jonatán alma
20 dkg aszalt szilva
Elkészítés módja:
Egy adaghoz általában két fél csirkemellet használunk. A póréhagymát lapokra vágjuk (kb. 10 cm hosszú legyen), belecsomagoljuk az ízesített, csíkra vágott libamájat. Rátesszük a sóval, őrölt borssal meghintett csirkemellre. Roládot formálunk belőle és cérnával összekötjük. Felhevített zsiradékban körbesütjük, majd felöntjük a csirkelevessel és fedő alatt letakarva készre pároljuk. Margarinon megfuttatjuk a finomra vágott bazsalikomot, a félbevágott szőlőszemeket, meghintjük sóval, borssal, felöntjük tejszínnel és a cherryvel. A pároláskor megmaradt lével beforraljuk, hideg vízzel elkevert búzakeményitővel sűrítjük. A melegen tartott, félbevágott húsroládokat a mártással leöntve tálaljuk. Körítésnek margarinon megfuttatott, szeletelt jonatánalmát és aszaltszilvát adunk. A tetejét friss bazsalikomlevéllel díszítjük.
Pácolt kacsamell almába töltött párolt káposztában
Hozzávalók: (4 személyre)
4 db kacsamell filé
4 db jonatán alma
40 dkg vöröskáposzta
étolaj
2 dkg búzakeményítő
só
bors
fűszerkömény
ecet
5 cl minőségi, félszáraz fehérbor
5 cl minőségi vörösbor
fahéj
mustár
cukor
bazsalikom
oregánó a pácléhez:
5 cl vörösbor
fokhagyma
vöröshagyma
5 dkg méz ca díszítéshez: szőlő
Elkészítés módja:
A kacsamelleket előző este bepácoljuk. A hozzávalókat öszekeverjük és a kacsára öntjük. Gyakran megforgatjuk. Tálalás előtt sütjük meg! Az almákat kétfelé vágjuk és fehérboros vízben félig megpároljuk. Tálalásig félretesszük. A vöröskáposztát legyaluljuk, majd étolajba tett cukorral megpároljuk. Ízesítjük sóval, fűszerköménnyel, végül ecettel. Ha elkészült, az alrnákba töltjük és sütőben készre sütjük. Közben elkészítjük a kacsát. Serpenyőbe olajat teszünk, felforrósítjuk és hirtelen mindkét oldalát kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A visszamaradt pecsenyelét megszórjuk a búzakeményítővel, majd hozzáöntjük a páclevet, beletesszük a mustárt, a fehéjat, a vörösbort és jól beforraljuk. Tálaláskor a kacsamellet vékonyra vágjuk, aláöntjük a kész mártást, mellé tesszük a töltött almát, szőlővel díszítjük és sonkás sült burgonyát adunk köretnek.
Banános csirkemell
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell
8 dkg liszt
2 tojás
4 banán
6 dkg vaj
1 citrom leve
5 dkg porcukor
2 dl olaj
só
A csirkemelleket enyhén veregesd ki, sózd meg, mártsd lisztbe, felvert tojásba, és bő, forró olajban süsd meg. Serpenyőben olvaszd fel a vajat, add hozzá a porcukrot és a citrom levét. Tedd bele a karikákra vágott banánt, és süsd takaréklángon 10-12 percig. Lehetőleg úgy időzítsd, hogy a csirke és a banán egyszerre készüljön el. Frissen, forrón tálald.
Karalábés darált hús
Hozzávalók:
60 dkg darált hús
2 darab karalábé
15-20 sóskalevél
3/4 bögre rizs
1 pohár tejföl
olaj
pirospaprika
Vegeta
bors
só
A darált húst párold meg olajon fehéredésig, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Szórd meg pirospaprikával, Vegetával, borssal és sóval. A sóskát vágd vékony csíkokra, szórd a húsra, és fedő alatt főzd tovább. Rakd rá a vékony csíkokra vagy kockára vágott karalábét, és az egészet főzd puhára. Közben főzd meg a rizst is, és ha mindkettő készen van, keverd össze a kettőt, és pár percig még főzd együtt. A végén tejföllel tálald.
Almás-hagymás hal
Hozzávalók:
80 dkg tengeri halfilé - mélyhűtött
40 dkg apró vöröshagyma
2 darab nagy alma
8 dkg vaj
4 evőkanál liszt
2 dl száraz fehérbor
1 darab citrom leve
1 erőleveskocka
só
őrölt bors
A megtisztított hagymákat egészben hagyva, a nagyobbakat félbevágva pirítsd aranysárgára 4 dkg vajon. Öntsd fel a borral, és annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Oldd fel benne a húsleveskockát, és lefedve, kis lángon körülbelül 20 perc alatt párold puhára a hagymát. Tedd bele a meghámozott és cikkekre vágott almát is, sózd, borsozd, majd hagyd a tűzön fedő nélkül még 5 percig. Akkor jó, ha a leve is besűrűsödött. Amíg a hagyma párolódik, szeleteld fel a felengedett halat, és citromlével megöntözve hagyd állni 10 percig. Csepegtesd le, sózd és borsozd, majd forgasd meg lisztben. A maradék vajon süsd meg a halszeletek mindkét felét, és tálald a hagymás almával körítve.
Csirkemáj joghurtmártással
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
1 nagy fej hagyma
3 dl joghurt
3 evőkanál főzőtejszín
3 evőkanál olaj
kevés citromlé
petrezselyemzöld
bazsalikom
snidling
kevés liszt
só
bors
fűszerkeverék
A felkarikázott hagymát süsd ki egy evőkanál olajban, majd tedd félre. A letisztított csirkemájakat forgasd lisztbe, és két evőkanál olajon serpenyőben süsd ki. Közben vágj fel egy-egy maroknyi bazsalikomot, petrezselymet és snidlinget. Keverd bele a joghurtba, csepegtess rá némi citromlevet, hígítsd fel a tejszínnel, és sózd, borsozd. Amikor a máj kész, tedd mellé a hagymát, szórd meg fűszerkeverékkel, és pár percig pirítsd együtt. A joghurtmártást tálaláskor kanalazd a májra. Rizzsel vagy pirított burgonyával fogyaszd.
Rakott krumpli sonkával
Hozzávalók 3 személyre:
18 dkg krémsajt
12 vékony szelet sonka
5-6 krumpli
6 evőkanál natúr joghurt
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
1 csomó újhagyma
só, bors
Hámozd meg a krumplikat, és vágd őket vékony hasábokra. Csavarj egy kisebb köteg krumplit minden szelet sonkába, majd helyezd őket egy kivajazott tűzálló tálba. Vágd karikára az újhagymát, és szórd a sonkatekercsek tetejére. Fűszerezd sóval és borssal. Keverd el a krémsajtot a joghurttal, és öntsd a tetejére. Mindegyiket szórd meg egy evőkanál parmezánnal, és a közepes hőfokra állított sütőben süsd 20-25 percig.
Mozzarellás rakott zöldség
Hozzávalók 4 személyre:
45 dkg cukkíni
45 dkg paradicsom
45 dkg padlizsán
14 dkg mozzarella
1 csokor újhagyma
Melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra. Mosd meg alaposan a zöldségeket, és karikázd fel. Vágd nagyobb darabokra az újhagymát, és a megolvasztott vajon süsd 1-2 percig, amíg kissé megpuhul. Borítsd hozzá a zöldséget, és kevergesd óvatosan, hogy a vaj mindenütt beborítsa. Öntsd át egy kivajazott, lapos tűzálló tálba. Szeleteld fel a sajtot, és tedd a zöldségek tetejére, majd kicsit sózd meg. Süsd 20 percig, de legfeljebb addig, amíg a sajt megolvad.
Pórés csirkemell
Hozzávalók:
3-4 db csirkemellfilé
4-5 sonkaszelet
2 csomag újhagyma
20-25 dkg füstölt sajt
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejszín
kevés vaj
A csirkemelleket vágd ketté, és forró olajban egy kicsit süsd át. A pórét karikázd fel, vajon kicsit párold meg, majd add hozzá az átpasszírozott vagy apróra vágott fokhagymát és a tejszínt. Egy percig főzd együtt, majd húzd le a tűzről. A húsokat tedd kivajazott tepsibe, szorosan egymás mellé. Tegyél a húsokra egy réteg sonkát, majd fedd be az egészet a hagymás keverékkel. Szórd meg reszelt sajttal, majd előmelegített sütőben közepes lángon süsd, amíg a sajt meg nem pirul.
Rizses rakott zöldség
Hozzávalók:
25 dkg rizs
40 dkg padlizsán
1 fej zsenge karalábé
4 dl tejföl
2 tojás
5 dkg reszelt sajt
4 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só és törött bors
Pirítsd üvegesre a leöblített rizst, majd öntsd fel kétszeres mennyiségű vízzel, add hozzá a felkockázott hagymát. Fűszerezd meg, és fedő alatt, kis lángon addig párold, amíg az összes levet magába nem szívja. Közben a padlizsánt mosd meg, majd karikázd fel. A karalábét tisztítsd meg, és kockázd fel. Egy kis tepsit kenj ki olajjal. A tojásokat a tejföllel és egy evőkanál olajjal verd fel, és kevés sóval, borssal meg a zúzott fokhagymával ízesítsd. Egy réteg rizst teríts a tepsibe, majd egy réteg padlizsánt, majd locsold le a tojásos tejföllel. Erre ismét rizs kerül, amit a karalábékockákkal hintesz meg. Ezt újabb rizsréteg és tojásos tejföl követi. A rétegezést addig folytasd, amíg csak tart a hozzávalókból. A tetejére tojásos tejfölnek és a reszelt sajtnak kell kerülnie. A tepsit alufóliával fedd be, és előmelegített, forró sütőben süsd 25 percig.
Székely töltött káposzta
Hozzávalók: 25-50 savanyú káposzta levél, 1 kg vágott savanyú káposzta, 2 kg darált hús, ½ kg füstölt szalonna, ½ kg rizs, só, bors, 1 gömböc.
Elkészítés: A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Ezután veszünk egy műanyag tálat és beletesszük az apróra vágott szalonnát, a darált húst, a rizst, sót, borsot és ha összekevertük az egészet akkor megtöltjük vele a káposzta leveleket. A sózásnál mindig vegyük figyelembe, hogy mennyire sós a káposzta. A fazék aljába teszünk egy sor káposzta levelet, rátesszük a gömböcöt és körbe rakjuk a töltelékekkel. A tetejére rárakjuk a vágott savanyú káposztát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ha félrehúzzuk a vágott káposztát a víz látszódjon. Felforrás után lassú tűzön addig főzzük míg a hús meg a rizs puha nem lesz. Tejföllel és a gömböcből vágott szeletekkel tálaljuk.
Gömböc: Disznóvágáskor készül. A disznó gyomrát alaposan kimossuk, és a véres hurka anyagából egy fél kilónyit elveszünk. Sovány húst kockára vágunk és rizst adunk hozzá egy marokkal. Sót, borsot és csombort lisztet (morzsolt borsikafű) Ezt az összes anyagot összekeverjük és beletöltjük a gyomorba. A végét bevarrjuk és elkezdjük abálni lassú tűzön. Addig abáljuk amíg nem jön ki belőle már véres lé. Ezt tű szúrással megnézhetjük. Kihűlés után felkötözzük és elvisszük a füstre. Ez kerül a töltött káposzta aljába.
Puliszka
Hozzávalók: kb ¾ kg kukoricadara, 2 l víz, só
Elkészítés: A két liter vizet odatesszük főni a sóval. Sót annyit teszünk bele, hogy amikor megkóstoljuk úgy kell éreznünk mintha elsóztuk volna egy kicsit. Ha felforrt a víz akkor kiöntünk belőle kb. 1 liternyit és a megmaradt vizet visszatesszük a tűzre. Ekkor elkezdjük lassan belecsurgatni a kukorica darát és folyamatosan kevergetjük fakanállal mint a tejbegrízt. Ha keményedik nagyon akkor öntünk még abból a vízből amit félretettünk. Az állaga nem önthető kell legyen. Akkor van kész ha már kb. egy 15-20 percet kevergettük. Ez általában férfi munka mert sokat kell kevergetni. Ha már a puliszka kész a megmaradt vízbe belemártogatjuk a fakanalat és a vizes fakanállal leválasztjuk a puliszkát az edény oldaláról és kiborítjuk egy lapos tányérra. Ezután csak tőlünk függ, hogy mi mellé fogyasszuk.
Juhtúrós puliszka
Hozzávalók: A fent leírt puliszka, juhtúró és kevés olaj.
Elkészítés: Ha kész a puliszka, akkor veszünk egy lábast ami nem túl nagy és egy kevés olajjal kikenjük. Ekkor olajos kanállal szedünk egy réteget (kb. 2 cm) a puliszkából, és elsimítjuk. Az olaj azért kell, hogy ne ragadjon a kanálra a puliszka. Erre a rétegre szórunk juhtúrót és megint kezdjük elölről az egészet. A tetejét a túró kell zárja. Ha elkészítettük akkor a kanalunkkal nyomjunk bele három lyukat ami leér a lábas aljáig a gőz feljövetele miatt. Ezután feltesszük a tűzre, lefödjük és lassú tűzön addig sütjük mi a túró a tetején megolvad. Ezután tálaljuk és tejfölt is adhatunk hozzá.
Göngyölt puliszka
Hozzávalók: 5 személyre:1/2 kg kukoricalisztből puliszka, 20 dkg juhtúró, 20 dkg szalonna, 3 fej lilahagyma,
Elkészítés: Ha már kész a puliszkánk, tiszta ruhára terítjük, elsimítjuk, rászórjuk a juhtúrót és felgöngyöljük, mint a rétestésztát. A szalonnát kakastaréj formára vágjuk, ropogósra sütjük, a puliszkára tesszük, és lilahagymával tálaljuk.
Tinóru gomba- tokány puliszkával
Hozzávalók: 1 kg tinóru gomba, 8dkg zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál őrölt bors, csipetnyi csombor (borsikafű), só.
Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, hideg vízben jól átmosva,sós vízbe odatesszük főzni. A hagymát zsírban megpirítjuk, rászórjuk a paprikát, és beletesszük a gomba darabokat. Amikor elfőtt a víz, őrölt borssal és a csomborral megszórjuk. Levesszük a tűzről és csak akkor sózzuk. Puliszkával tálaljuk.
Növendékszegy tárkonymártással
Hozzávalók: 70-80 dkg növendékszegy, 2-3 db sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, ½ csokor ecetes tárkony, 1 kanál liszt, 1 evőkanál olaj, ½ evőkanál margarin, 1 fej vöröshagyma, só, szemes bors, őrölt pirospaprika, ½ kg krumpli.
Elkészítés: A növendékszegyet a zöldségekkel együtt puhára pároljuk, és felszeleteljük. A lisztet olajban a margarinnal együtt elkeverjük. Az ecetes tárkonyt apróra vágjuk és belekavarjuk. Sóval és cukorral ízesítjük, tárkonyos ecetet is tehetünk hozzá. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, megszórjuk őrölt pirospaprikával, beleforgatjuk a héjában főtt, kockára vágott krumplit, sóval és borssal ízesítjük. Együtt tálaljuk.
Őzgerinc áfonyamártásban
Hozzávalók 5 személyre: 1,5 kg őzgerinc, 15 dkg szalonna, 1 evőkanál só, 1 kávéskanál őrölt fekete bors, 5 szelet szalonna.
Mártás: 2 dl tejföl, 2 kanál áfonyalekvár.
Páclé: 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 2 babérlevél, 1 pohár vörösbor.
Elkészítés: Az őzgerincet megmossuk és pár napra páclébe tesszük.(A pácléhez az alapanyagokat apró kockára vágjuk) Amikor kivesszük a húst, töröljük meg, sózzuk,borsozzuk, tűzdeljük meg szalonnacsíkokkal és olajon pirítsuk át mindkét oldalon. Közben locsolgassuk páclével és vörösborral. A hideg páclevet tegyük fel főni, és amikor a zöldség megpuhult, passzírozzuk át, adjuk hozzá a tejfölt, az áfonyalekvárt, majd főzzük össze. Tálalásnál a mártás mellé tegyünk feketeáfonya-lekvárt vagy vörös áfonyát.
Tojásos bárányragu
Hozzávalók 5 személyre: 1 vöröshagyma, 1 dl olaj, ½ kg kicsontozott bárányhús, só, őrölt fekete bors, 5 db tojás, 1 csokor petrezselyem zöld.
Elkészítés: A hagymát olajban megdinszteljük, beletesszük a húst, lassú tűzön fedő alatt víz nélkül puhára pároljuk, közben sózzuk és borsozzuk. A tojást felverjük, ráöntjük a húsra, és készre sütjük, megszórjuk petrezselyem zölddel. Puliszkával tálaljuk, savanyúságnak ecetes pritaminpaprikát adunk hozzá.
Hagyma tokány puliszkával
Hozzávalók 5 személyre: ½ kg szalámi (turista), 1 kg vöröshagyma, 1 dl olaj vagy zsír, só, 1 kávéskanál őrölt pirospaprika, 1 kávéskanál őrölt bors.
Elkészítés: A szalámit olajban vagy zsírban megpirítjuk. A csíkokra vágott hagymát, keverjük bele. Ha megpároltuk a hagymát öntsünk bele egy-két bögre vizet és addig főzzük fedő alatt míg be nem sűrűsödik a leve. Ekkor hozzáadjuk a sót, a borsot és az őrölt paprikát. .A fűszerekkel főzzük még 10 percet. Puliszkával tálaljuk
Ludaskása sült paprikával
Hozzávalók: 2 liba apróléka (nyak, hát, far, láb, szárny, zúza szív) 1 kg rizs, 4 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 zeller, 20 dkg gomba, 2 vöröshagyma, 20 dkg zsír, 1 kávéskanál őrölt feketebors, 1 csokor petrezselyem zöld, só, 20 db. zöldpaprika.
Elkészítés: Az aprólékot feldaraboljuk, és hideg vízbe feltesszük főni. A zöldségeket karikára vágjuk, s miután a hús megpuhult, hozzáadjuk. Zsíron üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, a gombát és a rizst. Mindezt fölengedjük a félig megpuhult aprólékkal együtt. Sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk, majd összekeverjük az aprólékkal és megszórjuk őrölt borssal.
A paprikát a kályha tetején sütjük, közben forgatjuk. Ha kész, hideg vízbe tesszük, és lehúzzuk a hártyáját. Ecetes, cukros, sós vízben állni hagyjuk, és olajjal meglocsolva tálaljuk a ludaskása mellé.
Csirke mártás
Hozzávalók: Egy tálca csirke szárny, 3 fej vöröshagyma, olaj vagy zsír, só, bors, őrölt pirospaprika, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 bögre tej, 3 evőkanál liszt.
Elkészítés: A csirke szárnyakat jól megmossuk és megpucoljuk. A hagymákat apróra vágjuk és olajban vagy zsírban odatesszük pirulni. Ha már üveges beletesszük a piros paprikát és két-három keverés után a csirke szárnyakat. Ezután felöntjük annyi vízzel, hogy a szárnyakat ellepje. Felforrás után a tüzet levehetjük felesre. A fokhagymákat apróra tőrjük és beletesszük az edénybe. Sót meg borsot adunk hozzá ízlés szerint. Mikor már beürüsödött a leve és a hús is megpuhult, a lisztből és a tejből simára kevert habarást készítünk és hozzáöntjük a csirkéhez. A habarással még főzzük 10 percet folyamatosan kevergetve. Puliszkával tálaljuk.
Rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 tojás, 10 dkg füstölt kolbász, 5 dl tejföl, zsemlemorzsa, só.
Elkészítés: A burgonyát megfőzzük héjában, a tojásokkal együtt. Ha kihűltek akkor felkarikázzuk. A zsemlemorzsát kevés olajon megpirítjuk és megsózzuk A megpirított prézlit a krumplival összekeverjük. És elkezdjük rakni az egészet egy jénai tálba. egy réteg prézlis krumpli, rá tojás, kolbász és tejföl. Ezt még egyszer megcsináljuk és utána az egészet betesszük a sütőbe kb. 15 percig. Tálaljuk és még hozzá adhatunk tejfölt mivel a prézli beissza.
Vadas marhanyelvből
Hozzávalók: két darab marhanyelv, 1 fej vöröshagyma, 3 db. sárgarépa, 2 db. petrezselyem gyökér, só, bors, 1-2 dl. fehér bor, 2 evőkanál cukor, 4-5 db. babérlevél, két csapott evőkanál liszt, egy bögre tej.
Elkészítés: A marhanyelveket megmossuk és odatesszük főni. Fövés közben a kialakult habot leszedjük. A nyelveket kb. 1 órát főzzük és utána kitesszük hűlni. Ha már megfogható akkor letakarítjuk a fehér bőrréteget róla. Ezután a nyelveket feldaraboljuk, falatnyi darabokra és a megtisztított, megmosott zöldséggel, sóval, borssal, babérlevéllel visszatesszük főni azzal a lével amiben a nyelvek megfőttek. A lé két három ujjnyira lepje be a húsokat. Ha felforrt akkor kislángra vesszük a tüzet. Ha megpuhult a zöldség a húsokat kiszedjük és a zöldséget péppé turmixszoljuk. A babérleveleket vegyük ki belőle. A cukrot egy kis edényben felrakjuk a tűzre karamelizálni. Világos barnára pirítjuk, vigyázva arra, hogy ne égjen meg. Ha kész felöntjük a borral és addig forraljuk amíg a cukor el nem olvad. Ezt beleöntjük a turmixolt zöldségekbe a hússal együtt. Feltesszük forrni a kályhára, vigyázva, hogy oda ne égjen. A lisztből meg a tejből sima habarást készítünk és ezt is bele öntjük. Az egészet még 10-15 percig főzzük. Ha kész akkor tésztával vagy krokettal tálaljuk.